Gulvbehandling

Gulvbehandling hedde også efterbehandling, overfladebehandling eller blot behandling af bræddegulve. Den anvendes til at bevare en nyrenoveret overflade på trægulvet, samt give det et smukt og nyt udseende. Vi er mester i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dig og dit trægulv. Kontakt os gerne for en snak om dine parket- eller plankegulve og muligheder.

Hvilken gulvbehandling skal man give dit trægulv?

Vi kan vælge mellem sæbe, lud, olie eller voks som behandling til dit nye eller afslebne gulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige måder, og forstå, hvordan vi gør. Når du i samarbejde med håndværkeren vælger behandling kan man tage hensyn til følgende:

  • Udseende
  • Slidstyrke
  • Støvsugning og gulvvask
  • Pleje og pasning

De mest almindelige slags behandling er sæbe, lud, olie eller voks. Disse fås enten som hvide eller natur. Hvid lud, hvid olie og hvid sæbe er populære overfladebehandlinger.

Hvorfor skal du overfladebehandle parket- eller plankegulve?

Et ubehandlet gulv kan lynhurtigt blive grimt af væske, slid og smuds. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor hyppigt bør du efterbehandle hjemmets trægulv?

Hyppigheden af overfladebehandling afhænger af trægulvets brug samt pleje, vedligeholdelse og rengøring. Gulvet vil ofte vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det her.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig, når du vælger behandling?

Når du skal vælge efterbehandling til dit massive bræddegulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, dørtrin, trappeopgange og andre steder. Trappetrin slides eksempelvis hurtigere end trægulve.
  • Hvilken træsort trægulvet er produceret i.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken overfladebehandling du ønsker at benytte, må producentens foreskrifter følges detaljeret for at opnå et korrekt og stærkt resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Dersom et trægulv er ny afslebet, vil det træde frem som naturligt, lyst og smukt . For at beholde det lyse og flotte toning, må der påføres en ludbehandling. Lud og ludbehandling hindre træets naturlige gulning og kan anbefales til alle lyse parketgulve.

Ludden kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Herved danner ludbehandling kun forudsætning for sæbe, lak eller olie.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at trægulvet får det eftestræbte grå hvidlige og lyse sandskurede udseende og patina.

Rengøring udføres med hvidsæbe eller natur sæbe. Sæbespåner giver det mest naturlige og rustikke look, og kan helt klart anbefales.

Sæbebehandling af trægulv med gulvsæbe

Såfremt du har et gammelt, rustikt og slidt massivt bræddegulv, er sæbebehandling en rigtig fin mulighed. Det skaber en fin, naturlig overflade på et nyafslebet parket eller plankegulv. Sæben giver en holdbar og slidstærk gulvoverflade, som er pærelet at pleje, rengøre og vedligeholde. Ofte påføres der først en ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Vask med natur sæbe har været praktiseret som behandling i mange generationer og hundrede år, og frembringer et naturligt smukt look. Det betinger dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk og robust som lak og olie.

Når gulvet er slebet tilføres en lud og ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (hvidsæbe – narursæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos byggemarkeder, supermarkeder og farvehandlere.

Fordele: Et sæbebehandlet gulv har især den fordel, at trykmærker og mindre hakker kan ’rejse’ sig på ny ved vask. Herpå bliver gulvet som nyt igen.

Gulvrengøring foretages med en gulvsæbe for at træet ustandseligt er mættet. Et nyafslebet og nybehandlet trægulv vaskes optil 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden anvendelse. Daglig vedligeholdelse med almindelig støvsugning. brug aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at efterbehandle dit plankegulve eller parketgulv med olie, vil gulvmanden anvende hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en hård og holdbar overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigment.

Gulvolie giver træet en dyb, flot og honningfarvet gulvoverflade. Hvidolie giver træet det smukke og eftertragtede udseende, hvor natur olie giver en varm farve.

Den hvidpigmenterede olie anvendes på ludbehandlede lyse gulve, til at intensiver det hvide udseende. Oliebehandling giver trægulvet en ædel silkemat overflade, der er meget modstandsdygtig over for slid og snavs.

Oliebehandlingen giver en meget stærk overflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget brug og slid, f.eks. gangbaner og rundt om spisebordet. Tag en snak med din gulvsliber eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit trægulv.

Fordele ved olie er, at ridser og hakker let kan fjernes ved damp eller fugt. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring foretages med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede trægulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både rengør, vedligeholder og plejer ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Gulvlak giver en holdbar overfladebehandling i halvblank, mat eller blank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny gang lakering inden det gamle laklag gennemslides. Et lakeret gulv kan almindeligvis holde i rigtig mange år, inden det er nødvendigt at genbehandle.

Hvor lang tid et lakeret trægulv holder, afhænger af sliddet samt hvilken type lakbehandling der er brugt. Et lakeret gulv er ret hårdfør over for snavs og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres bort. De senere år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af gulve. Alle gulvfolk benytter vandbaseret lak som er miljøvenlig, slidstærk og mat.

Fordelen ved gulvlak er, at man får en meget modstandsdygtig behandling, som er nem at vedligeholde, rengøre og pleje.

Rengøring foretages bedst med et ph-neutralt universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som overhovedet muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxymaling

Få vil male et nyt eller nyafslebet gulv, eftersom træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget medtagne trægulve kan maling være en praktisk og flot mulighed.

Til trægulve med almindelig anvendelse, som for eksempel i soveværelset eller stuen, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større robusthed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til som for eksempel et køkken eller vådrum.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *